Inbrekers gaan niet met vakantie.

ingevoerd op 18-05-2017

Preventietips

Een inbraak is vaak te voorkomen als je de juiste maatregelen neemt. Dit noemen we preventie.  Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) gaat over preventieve maatregelen die mensen zelf kunnen nemen om een woning, maar ook om een flatgebouw of wijk veiliger te maken.

Het veiliger maken van je woning kan vaak al met simpele maatregelen en het hoeft niet veel te kosten. Veilig wonen is vooral een kwestie van bewust wonen. Hieronder is er een overzicht met tips waaraan je moet denken als je gaat slapen, even van huis gaat of voor langere tijd weg bent, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat.

Organisatorische maatregelen:

Sluit alle ramen en deuren altijd. Ook als je maar eventjes van huis bent is het belangrijk dat alles goed op slot zit. Een inbreker heeft namelijk maar enkele minuten nodig voordat hij binnen is.

Draai deuren in de nacht en als je van huis gaat op slot. Anders zijn inbrekers zo binnen met behulp van een plastic pasje.

Leg je sleutels altijd uit het zicht. En plaats geen sleutels in een bloempot of onder de mat bij de voordeur van je woning.

Hang geen adresgegevens aan je sleutelbos anders kunnen inbrekers gemakkelijk op bezoek komen als je je sleutelbos kwijtraakt.

Zorg dat er sociale controle mogelijk is. Het is hiervoor belangrijk dat alle deuren en ramen goed zichtbaar zijn en niet verscholen zijn achter hekken of bomen.

Plaats buitenverlichting en stel hierop een schemerschakelaar aan.

Zorg dat opklimmen niet mogelijk is door laders en kliko’s weg te brengen.

Plaats waardevolle bezittingen uit het zicht van voorbijgangers. Als je veel waardevolle bezittingen in je huis hebt is het verstandig om een inbraak werende kast of vloerkluis te laten plaatsen.

Plak nooit een briefje op je deur met dat je even weg bent. Daarnaast is het ook niet verstandig om een boodschap op je antwoordapparaat of op social media achter te laten met dat je op vakantie bent. Omdat inbrekers ook via deze kanalen onderzoek doen.

Zorg ervoor dat er iemand op je woning past als je op rouwbezoek bent. Inbrekers bekijken nu steeds vaker ook rouwadvertenties om erachter te komen of bewoners afwezig zijn.

Laat lampen branden als je ’s avonds niet thuis bent, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Daarnaast is het ook verstandig om gebruik te maken van een tijdschakelaar, zodat de lampen rond een bepaalde tijd aangaan.

Het belangrijkste is dus dat je woning altijd een bewoonde indruk maakt, vooral als je zelf niet aanwezig bent. Laat een krant op tafel liggen, zet een kopje of glaasje op tafel, net alsof je thuis bent.

Sociale maatregelen:

Onderhoud goed contact met je buren en vraag ze om een oogje in het zeil te houden als je op vakantie gaat.

Maak een melding van problemen die de veiligheid schaden zoals bijvoorbeeld kapotte straatverlichting.

Spreek elkaar aan op onveilig gedrag en neem bij verdachte situaties direct contact op met 112.

Technische maatregelen:

Zorg voor goedgekeurd hang en sluitwerk op ramen, deuren en lichtkoepels.

Beveilig je schuifpui met een slot omdat schuifpuien erg inbraakgevoelig zijn.

Zorg ervoor dat alle verdiepingen van je woning goed beveiligd zijn. Dus ook de bovenverdiepingen, want inbrekers kunnen namelijk ook via (dak)ramen of balkons naar binnen komen.

Plaats goede buitenverlichting met sensoren aan de voor en achterkant van je woning.

Kijk altijd wie er voor de deur staat voordat je de deur opendoet. Als je geen raamt hebt om doorheen te kijken kun je overwegen om een videofoon of een deurspion te plaatsen, hierdoor kom je nooit voor verassingen te staan.

Laat je huis beveiligen en zorg ervoor dat de aangebrachte voorzieningen goed gebruikt en onderhouden worden.

Veilig op vakantie:

Vraag aan je buren of ze een oogje in het zijl houden en af en toe hun auto voor je deur parkeren.

Vraag je buren of familieleden of ze af en toe in je huis kunnen verblijven.

Regel een oppas aan huis voor je huisdieren.

Stel een tijdschakelaar op je verlichting in.

Laat je iemand je post ophalen en uit het zicht leggen, dit is namelijk een gemakkelijke manier voor inbrekers om te zien of de bewoners op vakantie zijn.

Breng al het vuilnis voor je vertrekt weg.

Zet je fiets of scooter op slot, ook als deze binnen staat.

Plaats geen bericht op social media of je antwoordapparaat waarin je zegt dat je op vakantie gaat.

Gebruik om social media niet je volledige naam maar een afkorting hiervan, hierdoor is je persoonlijke informatie niet zo snel te vinden.

Bij het inladen van de auto of de caravan voor je vakantie is het belangrijk dat je dit niet op de oprit doet maar op een parkeerplaats dichtbij je huis. Hierdoor zien inbrekers het niet op het moment dat je bezig bent met inladen.

Registreer uw eigendommen:

Het kostbaarhedenregistratieformulier kan je helpen om bij diefstal van je waardevolle bezittingen een duidelijke beschrijving aan de politie en de verzekering te geven. Het voordeel van het registreren van bezittingen is dat het een hulpmiddel is bij het vaststellen van de totale waarde van je bezittingen en bij het afsluiten van je verzekering. Daarnaast kun je nauwkeurig aangifte bij de politie doen wanneer je het slachtoffer bent van een woninginbraak. Ook is het zo voor de politie gemakkelijker om opsporingsonderzoek te doen en om jouw bezittingen terug te vinden. Bij het doen van aangifte is het belangrijk om de gegevens van de gestolen bezittingen op papier te hebben. Met het registratieformulier kun je gemakkelijk zo een goederenlijst samenstellen en meenemen naar het politiebureau.

Maak je bezittingen uniek doormiddel van een inscriptie, een identificatienummer, een kenteken of een bijzondere kleur.

Maak foto’s van al je waardevolle bezittingen, zodat ze makkelijker opgespoord en herkend kunnen worden bij diefstal. Deze foto’s kun je het beste in de map plaatsen bij het registratieformulier zodat je alles bij elkaar hebt.

Bewaar het registratieformulier, de foto’s en de aankoopbewijzen op een veilige plaats en maak hier een back-up van.

Inbraakpreventie voor recent opgeleverde nieuwbouwwoningen:

Sluit alle ramen en deuren en laat geen sleutels achter in de sloten. Inbrekers kunnen namelijk een raam ingooien en zo toch bij je sleutels komen.

Laat duidelijk zien dat je in de nieuwe woning aanwezig bent. Door lampen en/of een radio aan te zetten en af en toe in de woning te slapen.

Maak afspraken met de buren met betrekking tot de sociale controle en wissel ook telefoonnummers uit zodat je elkaar kunt bereiken als er iets aan de hand is.

Maak als bewoners van de wijk samen met de projectontwikkelaar afspraken over beveiligingsmaatregelen.

Verwijder de voorkant van je cv-installatie en bewaar het ergens anders zolang je nog niet verhuisd bent. Inbrekers hebben het namelijk vaak voorzien op de cv-installatie en zonder het front kunnen ze hier niks mee.

Installeer een alarmsysteem in je nieuwe woning.

Zorg ervoor dat je opstal en inboedelverzekering direct ingaat op het moment van de sleuteloverdracht.

Woningoverval voorkomen:

Er zijn globaal drie categorieën trucs waarmee mensen proberen binnen te komen:

Iemand die zegt van een bedrijf te zijn.

In deze situatie belt iemand aan met een smoes. Vaak is de persoon gekleed in een uniform van het bedrijf en/of heeft papieren met daarop de huisstijl van het bedrijf. Ze zien er vaak professioneel, netjes en betrouwbaar uit maar zijn dat niet. Medewerkers van banken verzekeringsmaatschappijen en van de thuiszorg komen nooit zonder afspraak aan de deur. Als iemand van een gemeente, bedrijf of instelling zegt te komen kun je het beste naar een legitimatiebewijs vragen. Als iemand zich weigert te legitimeren, moet je deze persoon niet binnen laten komen. Je kunt ook 112 bellen als je het echt niet vertrouwd en het signalement doorgeven. Geef daarnaast nooit je bankpas en/of pincode af.

Iemand die sociale motieven heeft.

Het kan ook voorkomen dat mensen aanbellen met een zogenaamde sociale reden. Ze doen zich dan voor als iemand anders (nieuwe buren, student, etc.). Dit zijn vaak jonge mensen, kinderen of vrouwen zodat je minder snel doorhebt dat ze kwaad in de zin hebben. Bij collectanten die aan de deur komen is het verstandig om de deur even te sluiten als je geld gaat pakken en je portemonnee niet mee te nemen naar de voordeur.

Iemand met een probleem.

Het komt steeds vaker voor dat mensen doen alsof ze een probleem hebben of in nood zijn en je zo onder druk zetten. Het is belangrijk dat je onbekenden nooit in je huis laat en zelf het alarmnummer belt als er hulp nodig is.

Het is belangrijk om nooit de voordeur open te doen zonder eerst te kijken wie er aan de deur staat. Als je de deur voor een vreemde opent maak dan gebruik van de kierstandhouder en vraag wie de persoon is en wat deze komt doen.

Brandpreventie:

Zorg ervoor dat iedereen in het huis weet wat de snelste en veiligste route naar buiten is.

Zorg ervoor dat je sleutels binnen handbereik liggen, dat de doorgangen vrij zijn dus dat er geen belemmeringen zijn in je vluchtroute en de deuren open kunnen.

Plaats een rookmelder in je huis.

Plaats deuren met draaiknopcilinders in huis zodat je niet naar een sleutel hoeft te zoeken als er brand is.

Neem een brandblusser of een branddeken in huis, zodat je er op tijd bij kan zijn als er iets gebeurd.

Buurt initiatieven:

Maak bijvoorbeeld een WhatsAppgroep aan met de mensen uit jouw wijk. Bepaal de minimumleeftijd van de deelnemers die aan de groep toegevoegd worden en bepaal welke straten tot de wijk behoren. Daarnaast moet er onderling afgestemd worden hoe er gehandeld wordt bij een verdachte situatie en moet het direct in de groep gemeld worden als 112 is gebeld.

Handelen bij een verdachte situatie:

De meerderheid van alle aanhoudingen komt van tips door oplettende burgers. Het is belangrijk om meteen de politie te bellen bij verdachte situaties.

Verdachte situatie? Bel 112.

 

inbrekers gaan niet met vakantie inbrekers gaan niet met vakantie