Zo weet u wat u moet doen als uw vakantie minder prettig verloopt.

Hotel overboekt !? Ontevreden over uw accomodatie !? Valse vakantiebeloftes !?

Wat kan een vakantie toch heerlijk zijn: van de voorpret van het boeken tot het moment dat u met uw voeten in het zand zit. Klinkt goed en het gaat gelukkig ook vaak goed. Maar mocht de vakantie tóch minder prettig verlopen, dan hebben wij voor u in deze DAS.Update tips en adviezen.

 

Hotel overboekt, wat nu?

Een paar dagen voor vertrek krijgt u een telefoontje van het reisbureau: uw hotel is overboekt. Gelukkig hebben ze een alternatief voor u.

Dat is minder luxe dan het hotel dat u had geboekt. Moet u het minder luxe hotel accepteren?

Nee, dat mag niet. Het alternatief dat de reisorganisatie u aanbiedt hoeft u niet te accepteren. U hebt als consument namelijk recht op een gelijkwaardig hotel of accommodatie met dezelfde of zelfs een betere klasse. De wijziging dat de reisorganisatie aanbiedt moet ook in de plaats of directe omgeving zijn waar u had geboekt.

Wijst u het alternatief af en is er geen andere oplossing dan kan de reisorganisatie de reis voor u annuleren. Uiteraard moet u dan uw geld terugkrijgen. Soms heeft u zelfs recht op een schadevergoeding, omdat uw reis op het laatste moment verandert en u daar schade van kunt ondervinden.

Ontevreden over uw accommodatie? Bekijk hier het stappenplan

Het strand voor uw hotel is in werkelijkheid een rotskust. En die drukke weg stond niet op de foto’s in de reisgids.
Veel klachten over vakantiereizen gaan over de accommodatie. Wat kunt u doen als u niet tevreden bent?

Volg onderstaand stappenplan:

1. Meld problemen of klachten altijd ter plekke
Het hotel lijkt in de verste verte niet op de foto in de reisgids. Het strand is in werkelijkheid een rotskust. Of het viersterrenhotel is naar Nederlandse maatstaven nog geen twee sterren waard. Veel klachten over vakantiereizen gaan over de accommodatie. Bent u niet tevreden? Meld dit dan altijd direct aan de reisorganisatie ter plaatse en aan de hoteleigenaar. Bij voorkeur schriftelijk. Is er niemand aanwezig bij wie u met uw klachten terecht kan? Bel dan naar de reisorganisatie in Nederland. Als uw klacht ter plaatse niet kan worden opgelost, dan moet u er in ieder geval voor zorgen dat ter plaatse een klachtrapport wordt ingevuld. Zo wordt uw klacht schriftelijk vastgelegd en heeft u bewijs dat u ter plaatse al heeft geklaagd. U bent namelijk verplicht een klacht ter plaatse te melden.

2. Bel uw reisorganisatie
Is melden ter plaatse niet mogelijk? Bel dan met de organisatie in Nederland. De reisorganisatie moet namelijk de gelegenheid krijgen een klacht op te lossen. Wordt de klacht niet naar tevredenheid opgelost, vraag dan naar een klachtenrapport en laat dit ondertekenen. De reisleiding is verplicht zo´n rapport op te stellen en te ondertekenen. Ga in ieder geval nooit direct terug naar Nederland zonder de klacht te melden. Anders wordt het moeilijk uw schade vergoed te krijgen.

3. Zorg voor bewijsmateriaal
Worden uw problemen niet naar tevredenheid opgelost? Zorg dan voor bewijsmateriaal. Zonder bewijs is het bijna onmogelijk om eenmaal terug in Nederland de kosten te verhalen. Maak bijvoorbeeld foto´s van de situatie en verzamel namen en adressen van reisgenoten zodat ze later kunnen getuigen.

4. Stuur een aangetekende brief 
Bij terugkomst in Nederland stuurt u zo snel mogelijk (in ieder geval binnen één maand) een aangetekende brief naar het reisbureau of de reisorganisatie. Hierin geeft u aan wat uw klacht is en vooral ook wat u van de reisonderneming verwacht (bijvoorbeeld een schadevergoeding).

5. Schakel eventueel juridische hulp in
Komt u er echt niet uit met uw reisbureau, dan is dit het moment om uw rechtsbijstandverzekeraar in te schakelen. Wij kunnen u adviseren over de haalbaarheid van uw zaak en eventueel voor u een procedure starten bij de Geschillencommissie Reizen of de rechter. Natuurlijk kunt u ook zonder rechtsbijstandverzekering zo’n procedure starten. Eventuele kosten zijn dan wel voor uw eigen rekening.

 

Zaak van de maand: valse vakantiebeloftes maken all-inclusive tot ramp

Na een jaar hard werken was Leen toe aan vakantie. Hij boekte via reisbureau Pico een all-inclusive naar Turkije, die werd uitgevoerd door touroperator Bella. Lekker luxe, dacht Leen, maar hij kwam bedrogen uit. De reisfolder had hem een compleet andere vakantie voorgespiegeld.

 

Het begon al tijdens de heenvlucht, toen er een onverwachte tussenstop werd gemaakt in Eindhoven. Eenmaal aangekomen in Turkije, bleek het geboekte hotel nog in aanbouw, waren er twee in plaats van vier restaurants en kon je er alleen eten wat de pot schafte: onbekende Turkse en Russische gerechten. Die ook nog eens koud werden geserveerd. Verder kende het complex niet dertien, maar vier bars, geen roomservice en geen animatie. Terwijl hem dat wél beloofd was.

 

Niet thuis

Leen heeft direct bij de host geklaagd, maar die gaf niet thuis. Ook het reisbureau dat hij vervolgens belde om verhaal te halen, liet het afweten. Bij thuiskomst diende Leen een schriftelijke klacht in bij zowel Pico als bij Bella. Beide organisaties wezen zijn klacht af. Bovendien bleek touroperator niet aangesloten bij een beroepsorganisatie, zodat Leen zijn klacht niet bij de Geschillencommissie Reizen kon neerleggen.

Belachelijk aanbod

Mijn collega die deze zaak behandelde, diende de klacht nogmaals in namens DAS. Beide bedrijven wezen beschuldigend naar elkaar. Verder dan een belachelijk aanbod van 170 euro kwam het niet. We gingen naar de rechter. Die was er snel klaar mee: Bella moest de reissom terugbetalen, was verantwoordelijk voor de telefoon- en taxikosten én kreeg een boete van 500 euro voor gederfd vakantiegenot. In totaal werd bijna 2.200 euro teruggestort op Leens rekening. Genoeg voor een volgende vakantie. Maar dan wel een geslaagde.

 

Deze artikelen zijn afkomstig uit een mailing van de DAS Rechtsbijstand

 

 

hotel hotel