Buurtpreventie

Start een bureninitiatief

Start een bureninitiatief

 

Wat kan ik doen om mijn buurt veiliger te maken?

U kunt uw eigen woning voorzien van goede sloten, buitenverlichting en een bewoonde indruk geven als u weg bent.

Maar juist samen met uw buren zorgt u ervoor dat u met een prettig en veilig gevoel woont in de wijk. Dit kunt u met uw buren organiseren voor een veiliger gevoel: 

Wees alert op verdacht gedrag. Ziet u iets verdachts? Meld dit via 112.

Spreek verdachte personen aan alsof u een praatje wilt maken, dit zorgt er vaak voor dat ze hun plan staken. Ze zijn dan namelijk gezien.

Gaat u op vakantie, vertel het uw buren en vraag of ze op uw woning letten.

Zorg met elkaar voor werkende buitenverlichting aan uw woning en in achterpaden. Een kapotte lantaarnpaal kunt u melden bij uw gemeente.

Houd uw buurt schoon en overzichtelijk. Dus snoei en beperk het aantal bomen en verwijder vuil.

Wat u makkelijk kunt doen

Start een buurtgroep: dat kan in bijvoorbeeld WhatsApp. Er zijn ook ander apps (https://hetccv.nl/onderwerpen/woninginbraak/communicatiemiddelen/digitale-vormen-van-buurtpreventie/) waaraan geen limiet zit voor het aantal deelnemers. Informeer bij uw buren of zij dat zien zitten. U kunt ook de wijkagent om hulp vragen. Spreek met elkaar af hoe jullie de app-groep gebruiken, zoals inzetten voor verdachte situaties en niet voor persoonlijke berichten. 

Meer weten? In het artikel    Samenwerking en regelgeving bepalen het succes (https://www.politiekeurmerk.nl/fileadmin/w/politiekeurmerk-2015_nl/Nieuws/downloads_nieuws/WhatsApp__Christa_Faas__JH20.11.2017_.pdf)spreekt het CCV met Christa Faas, beheerder van een WhatsAppbuurtpreventiegroep in de gemeente Maarn.

Start een Facebookgroep: Met een Facebookgroep kunt u misschien geen acute zaken melden, maar u creëert wel een wij-gevoel. Buurtbewoners kunnen berichten plaatsen en oproepen doen. Bijvoorbeeld om een wijkfeest te organiseren, of een uitnodiging te sturen om mee te helpen de buurt schoon te maken. U leert uw buurtbewoners beter kennen en het zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. 

Start buurtpreventie: Loop preventierondes met een groepje buurtgenoten en eventueel uw wijkagent. Zorg dat het opvalt dat er in de wijk door alle bewoners opgelet wordt. Informeer bij uw gemeente of er al buurtpreventieteams actief zijn.  

Vraag uw gemeente of wijkagent om hulp: vraag uw gemeente of ze initiatieven ondersteunen als WhatsApp-groepen of WAAKS, voor hondenbezitters die extra goed opletten. Wellicht bestaan ze al en kunt u aansluiten.

 

Lees meer in het artikel   ?Help de politie mee om inbrekers te pakken? (https://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/nieuws/detail/article/help-de-politie-om-inbrekers-te-pakken/)

Aantal woninginbraken

Op deze kaart van de politie (https://www.politie.nl/mijn-buurt/misdaad-in-kaart?geoquery=1687%20VP%20Wognum%2C%20Nederland&distance=2.0) vindt u actuele gegevens over hoeveel woninginbraken en pogingen tot inbraak er (in uw buurt) zijn geweest. Dat doet u door een postcode of plaatsnaam in te vullen in het zoekveld.

 

 

Cartoon_Actieve_bewoners-_feb2013_ Cartoon_Actieve_bewoners-_feb2013_