Goed verzekerd op vakantie!

Dit jaar anders dan anders!

Had je je al voorbereid op een vakantie in eigen tuin of op eigen balkon, sinds 19 mei 2021 kan er toch weer beperkt gereisd worden. Maar hoe zit het met je reisverzekering in binnen- en buitenland?

Op reis in Nederland

Hoe zit het eigenlijk met je reisverzekering binnen Nederland? Het ziet er naar uit dat veel mensen dit jaar binnen de landsgrenzen blijven. Maar ook voor een vakantie in eigen land kan het nuttig zijn om een (kortlopende) reisverzekering af te sluiten. Medische kosten worden dan wel gewoon vergoed op je zorgverzekering. Maar het verplicht eigen risico kan dan via de reisverzekering verhaald worden. Ook kan er natuurlijk in Nederland iets met je bagage gebeuren, denk maar aan het meenemen van (steeds duurdere) fietsen, camera’s enz, dit kun je in de rubriek bagage meeverzekeren. Moet u door omstandigheden de reis annuleren? Vervelend als u betaalde kosten niet terugkrijgt als u moet annuleren wegens ziekte of andere geldige reden. Met een annuleringsverzekering heeft u hier dekking voor. Informeer naar de mogelijkheden.

Op reis naar het buitenland
Maar er zijn ook mensen die toch naar het buitenland gaan, soms op een al geplande reis. Hoe zit het dan met de dekking van je reisverzekering? Die hangt erg af van de code die het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het land van jouw bestemming geeft.  Op deze pagina kunt u de actuele reisadviezen zien www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

 

Code geel

Wie naar een land reist met code geel is gewoon verzekerd voor alle zaken die de reisverzekering normaliter ook zou verzekeren. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat de code tijdens jouw verblijf op oranje springt. De regering heeft al aangegeven geen Nederlanders te gaan repatriëren, zoals gebeurde bij de eerste uitbraak. Dat risico neem je nu bewust zelf en je moet zelf zien terug te komen. Een uitzondering is een pakketreis: vaak zal een reisorganisatie wel proberen mensen terug te halen. Het is verstandig om dit vooraf te overleggen met de reisorganisatie. Ook kan het zijn dat je zelf ziek wordt: bij een medische noodsituatie is repatriëring vaak weer wel gedekt.

Code rood en oranje

Reis je echter naar een land met een oranje of rode code, dan kán het zijn dat de reisverzekeraar helemaal geen dekking biedt. Maar het kan ook zijn dat de verzekeraar nog wel de zaken wil dekken die niets met corona te maken hebben, zoals diefstal van bagage. Ook hier geldt dat het het beste is om dit vooraf te controleren.

 

zomervakantie zomervakantie