Ziek of ongeval tijdens de vakantie

ingevoerd op 27-1-2011

Ziek of een ongeval tijdens vakantie

Stel, u heeft net uw vakantie geboekt. De voorpret kan beginnen! Denk dan ook aan het afsluiten van de juiste verzekeringen. En weet wat u te doen staat als het onverhoopt toch misgaat.

Medische kosten in het buitenland
Uw zorgverzekeraar vergoedt in principe alleen de kosten van medische zorg tot maximaal het  in Nederland geldend tarief. De tarieven van medische zorg in het buitenland kunnen flink afwijken van de tarieven in Nederland. Dure ambulanceritten of gipsvluchten naar Nederland vallen vaak niet onder de dekking. Bekijk daarom de polisvoorwaarden van uw (aanvullende) zorgverzekering goed en controleer of er dekking in het buitenland is en wat die dekking precies inhoudt. Neem voor alle zekerheid contact op met uw verzekeraar. Overweeg vervolgens om een aanvullende dekking bij uw zorgverzekering en/of een medische kostendekking bij uw reisverzekering af te sluiten. De reisverzekeraar vergoedt dan mogelijk de kosten die uw zorgverzekeraar niet vergoedt.

Extreme sporten gedekt?
Bent u van plan om tijdens uw vakantie een extreme sport te gaan beoefenen? Controleer dan of uw reisverzekering hiervoor dekking biedt. Zo dekt uw reisverzekering bijvoorbeeld niet alle vormen van wintersport. Denk aan off-piste skiën en bobsleeën. Sluit daarom zo nodig een sportrisicodekking voor extreme sporten af. 

En als het toch misgaat?
Stel, u breekt een been op de piste. De ambulancedienst wil u rechtstreeks naar Nederland terugbrengen. Wat moet u doen om te voorkomen dat u na afloop torenhoge rekeningen gepresenteerd krijgt?

•Bel zo snel mogelijk de alarmcentrale van uw zorg- of 
  reisverzekeraar
Neem bij spoed altijd direct contact op met de alarmcentrale van uw verzekeraar. Zorg dat u dit telefoonnummer altijd bij de hand heeft. U wordt niet alleen in uw eigen taal geholpen, de alarmcentrale geeft u ook advies over medische hulp die wél vergoed wordt door uw reisverzekeraar. Is er geen sprake van spoed? Dan moet u bij een ziekenhuisopname altijd toestemming hebben van uw zorg- of reisverzekeraar, anders loopt u de kans dat niets wordt vergoed.

•Let op met privéklinieken!
De arts in de privé-kliniek waar u rechtstreeks vanaf de piste naartoe bent gebracht, adviseert meteen te opereren. Er is geen spoedeisend belang, maar u heeft wel veel pijn. Bedenk in een dergelijk geval dat niet-spoedeisende operaties of behandelingen in een privékliniek vaak niet worden vergoed door uw verzekeraar. Zo blijft u met peperdure rekeningen zitten. Neem dus altijd contact op met uw zorg- of reisverzekeraar.

•Laat de arts de diagnose en behandelingsvoorstel faxen naar uw verzekeraar
Laat de arts ter plaatse zijn diagnose en/of voorstel voor een behandeling naar uw zorg- of reisverzekeraar faxen. Als uw verzekeraar vervolgens een dekkingsbevestiging stuurt, weet u dat de behandeling vergoed wordt.

•Vraag een kopie van alle medische gegevens
Heeft u in het buitenland een arts bezocht of een medische behandeling ondergaan? Neem dan een kopie mee van alle medische gegevens om uw zorgverzekeraar thuis van alle noodzakelijke informatie te voorzien. En bewaar ook alle nota’s van behandelingen en medicijnen.