Auto's met zogenoemde 'keyless entry'

Dekking op auto’s met zogenoemde ’keyless entry’

De laatste tijd is het veel in het nieuws. Auto’s met deze zogenoemde ’keyless entry’ worden zo vaak gestolen of opengebroken dat verzekeraars en keuringsinstantie voor autobeveiliging Kiwa SCM er per volgend jaar vanaf willen.

Door de actualiteit van het probleem zal er door fabrikanten meer en beter gezocht moeten worden naar een goede oplossing. Uitzetten van het systeem is een oplossing, maar dat blijkt niet altijd technisch mogelijk. Aanvullende preventieve maatregelen zijn ook een optie. Blijven oplossingen uit dan zullen verzekeraars uiteindelijk maatregelen moeten treffen, zo ook Nh1816.

Is er dekking?
Ook in het geval van een diefstal zonder braak is er bij Nh1816 Verzekeringen sprake van dekking op de BAC of CASCO autoverzekeringen.

Op dit moment zijn voertuigen voorzien van ‘keyless entry’ systemen bij Nh1816 dus gewoon verzekerd en is er geen aanleiding om daarin op korte termijn ons (acceptatie)beleid te wijzigen.

Verzekerde kan er wel voor zorgen dat de kans op diefstal minder wordt als er een extra beveiligingssysteem wordt gemonteerd.

Is er iets aan te doen?
Het is een redelijk nieuw fenomeen maar er kan simpel iets aan worden gedaan.

Voorbeeld 1
Schakel de keyless entry uit dan ben je er zeker van dat de dief hier geen gebruik van kan maken.

Voorbeeld 2
Berg je sleutels zodanig op dat er geen verbinding kan worden gemaakt via de zender. Een volledig gesloten stalen trommel is een optie maar ook het plaatsen van de sleutel op een afstand van minimaal vier meter vanaf de voordeur of locatie waar de dief kan gaan staan met zijn zender.

Bij voorbeeld 2 is er overigens nog steeds het gevaar dat de dief met een zender naast je gaat staan en zo het signaal opvangt. Ze kunnen je alleen “skimmen” als je ook in de buurt van je auto staat. Er moet dus verbinding zijn tussen de handzender, de auto en het detectieapparaat.

Doe de diefstalcheck
Je kunt je kenteken of merk/type op de  KIWA website (https://www.kiwa.com/nl/nl/over-kiwa/specialistische-services/kiwa-scm/zoekfuncties/diefstalmeter)invoeren om te bekijken wat de diefstalcijfers zijn van het betreffende voertuig.

Voorbeelden van extra preventie

Extra startonderbreker door KIWA/SCM;

 

(06.09.2018 gepubliceerd door de NH1816)

keyless keyless