Digitaal fietsslot

ingevoerd op 27-02-2019

Digitaal fietsslot: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Amsterdam, 20 februari 2019 -Jaarlijks worden meer dan 100.000 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Dit aantal is eigenlijk nog veel hoger, want lang niet iedereen doet aangifte. Om fietsdiefstal te voorkomen, is een goed slot belangrijk. Tegenwoordig zijn er naast reguliere sloten, ook goede digitale sloten beschikbaar. Wat is een digitaal fietsslot en wat zijn de voor- en nadelen? Wij zetten alle informatie op een rij, zodat u dit kunt delen met uw klanten.

Hoe werkt een digitaal fietsslot?

De ontwikkelingen op het gebied van digitale fietssloten gaan razendsnel. Steeds meer ontwerpers en fabrikanten zien mogelijkheden in een slot dat is verbonden met het internet. Een digitaal fietsslot is zowel handmatig als met een mobiele telefoon te bedienen. In sommige gevallen signaleert de telefoon de locatie van de fiets en wordt het fietsslot geopend zodra je ernaast staat. Andere sloten openen juist alleen wanneer de fiets wordt aangeraakt. Mocht de batterij van je telefoon leeg zijn of je hebt geen telefoon bij je, dan kan het slot alsnog geopend worden met een persoonlijke code.

De voordelen van een digitaal fietsslot

Een digitaal fietsslot heeft een smartlock. Een groot voordeel hiervan is dat je geen sleutel meer nodig hebt. De mobiele telefoon fungeert als sleutel om de fiets te openen. Dit maakt diefstal een stuk lastiger: een telefoon is immers vaak beveiligd met een persoonlijke code. Veel smartlocks hebben de optie om een oorverdovend geluid af te spelen als de fiets zonder toestemming van de eigenaar wordt opgetild of verplaatst. Zo wordt het voor fietsendieven lastig om de fiets onopvallend mee te nemen.

Via een app op je telefoon kan je zien waar je fiets staat geparkeerd. Een ander belangrijk voordeel is dat je je fiets gemakkelijk kan delen met andere mensen, zonder dat er sleutels uitgewisseld hoeven te worden. Via de app kan je meerdere mensen autoriseren om hetzelfde slot, en dus dezelfde fiets, te gebruiken.

De nadelen van een digitaal fietsslot

Een smartlock heeft een accu nodig. Het is daarom belangrijk dat de accu van het slot af en toe wordt opgeladen. Gelukkig houden fabrikanten hier rekening mee en gebruiken de meeste van dit soort sloten alleen stroom wanneer ze geopend worden. Dit betekent dat de accu vaak maar eens in het jaar of minder opgeladen hoeft te worden. De prijzen van digitale sloten liggen vaak wel hoger dan die van een regulier slot. Wijs uw klant daarom op de voor- en nadelen van digitale sloten en ’gewone’ sloten, zodat hij een weloverwogen beslissing kan nemen.

 

Dit bericht komt van Allianz Global Assistance

app_with_lock8_transparent_background_1500 app_with_lock8_transparent_background_1500