Rentemiddeling: is het interessant voor mij?

Betaal je een hoge hypotheekrente en is het einde van de looptijd nog niet in zicht? Dan kun je ‘rentemiddeling’ overwegen. De aflosboete wordt dan als het ware verwerkt in je nieuwe rentepercentage. Je betaalt dus niet een boete ineens, maar hebt wel meteen lagere maandlasten.

Veel consumenten die nog een hoge hypotheekrente betalen, kijken verlangend naar de lage rentes van dit moment. Ze zouden graag overstappen, maar hebben de rente nog voor enkele jaren vaststaan.

Het is echter mogelijk om het rentecontract open te breken en over te stappen naar een nieuwe rente bij de huidige of bij een andere geldverstrekker. Je betaalt dan wel een boete, omdat de geldverstrekker nadeel ondervindt, die had immers gerekend op een hoger rentepercentage. Die boete kun je ineens betalen, maar je kunt ook kiezen voor rentemiddeling. Dat laatste kan alleen bij de eigen geldverstrekker.

Voordelig?

Of rentemiddeling voordelig is ligt helemaal aan je persoonlijke situatie. Hoe lang loopt je huidige rente nog? Hoe lang wil je de nieuwe rente vastzetten? Heb je spaargeld? Heb je in de nabije toekomst verhuisplannen? Is er een acute behoefte aan lagere maandlasten? Het is verstandig om de situatie goed door te nemen met je hypotheekadviseur. Vervolgens kun je bij de geldverstrekker een proefberekening opvragen. Die kun je samen met je hypotheekadviseur doornemen.

Geldverstrekkers zijn steeds transparanter geworden over de totstandkoming van die berekeningen. Zowel de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft checklists en documenten gemaakt waarlangs je de berekening kunt controleren. 

En verder:

-Niet alle geldverstrekkers bieden rentemiddeling aan.

-Bij een spaarhypotheek is rentemiddeling minder interessant, omdat dan ook de rente op het spaardeel omlaag gaat en je er per saldo minder mee opschiet.

-Je kunt tijdens het nieuwe rentecontract niet nóg een keer middelen.

-Rentemiddeling kan alleen bij je eigen geldverstrekker. Je hoeft hiervoor niet langs de notaris.

-Een lagere rente betekent ook minder hypotheekrenteaftrek. Kijk dus naar je netto voordeel.

 

Bron: www.adfiz.nl

hypothecary-credit-149893_640 (1) hypothecary-credit-149893_640 (1)