Wat te doen bij een autoschade met tegenpartij?

Het wordt weer drukker op de weg. Dit is soms wel weer even wennen. Weet u wat u moet doen als u betrokken raakt bij een auto-ongeval met een tegenpartij? Vaak nemen op zo’n moment de emoties het over en is het goed om vooraf al te weten hoe u het beste kunt handelen.

 

Wat te doen direct na de aanrijding zonder letsel (alleen blikschade)?

1. Verlaat de plaats van het ongeval niet zonder je gegevens achter te laten. Het is strafbaar om de plek van het ongeval te verlaten zonder je gegevens achter te laten.

2. Zorg dat de voertuigen veilig staan. Gebruik een gevarendriehoek om ander verkeer te waarschuwen. Laat de auto staan als het de rest van het verkeer niet blokkeert. Als de auto toch verplaatst moet worden, maak dan eerst foto’s rondom de voertuigen.

3. Noteer gegevens van de getuigen (naam, adres, telefoonnummer, eventueel kenteken). Inzittenden mogen ook getuigen zijn.

4. Maak ook foto’s van eventuele slipsporen, glas e.d. En ook van de situatie ter plaatse.

5. Als er wel politie komt, vraag dan om het nummer van het proces-verbaal. De politie bel je als er iemand gewond is, een buitenlands voertuig betrokken is, als 1 van de partijen is doorgereden, er een essentieel meningsverschil is met de tegenpartij of er een vermoeden van  een misdrijf is (drank, drugs, vermoeden geen rijbewijs o.i.d.).

6. Meld de schade via de app/website van mobielschademelden.nl óf het Europees schadeformulier (altijd in de auto hebben!  Vul van het Europees schadeformulier samen de voorkant in en teken beide het formulier ter plaatse. De achterkant vul je zelf thuis zorgvuldig in.

7. Rijdt de auto niet meer? Kijk dan op de groene kaart voor de hulpdienst (24/7).

8. Infomeer ons omdat wij uw verzekeringsadviseur zijn, wij melden uw schade bij de verzekeringsmaatschappij en begeleiden het traject verder

9. (Bewaar ook eventuele dashcam-beelden als bewijs)

 

Als er sprake is van gewonden, bel dan altijd 112 voor een ambulance. Verplaats het slachtoffer niet. Wij hopen dat u niet betrokken zult raken bij een ongeval, maar mocht het onverhoopt toch gebeuren, is het wel goed om te weten welke acties u moet ondernemen.

 

Wij wensen u veel veilige kilometers toe!

8924_fullimage_auto aanrijding 8924_fullimage_auto aanrijding