Een buffer aanleggen? Studieschuld of hypotheek aflossen?

Suggesties voor (financiële) goede voornemens!

Het is de tijd van het jaar om goede voornemens te maken. Die kunnen nogal uiteenlopen: van meer bewegen tot een nieuwe taal leren en van stoppen met roken tot familiefoto’s inplakken. Volgend jaar gaat het je lukken! Als je toch bezig bent: heb je ook financiële goede voornemens?

Uit eerder onderzoek van Wijzer in Geldzaken blijkt dat wanneer je mensen vraagt naar hun financiële voornemens, zij sparen doorgaans op nummer één zetten. Het gaat dan om sparen voor een buffer om onverwachte uitgaven op te kunnen vangen. Daarna volgt ‘minder onnodige uitgaven doen’ en ten derde gewoon in het algemeen ‘zuiniger aandoen’.

Ook verzekeringen, studieschuld, hypotheek en pensioen komen in het lijstje met goede voornemens voor. Maar waar moet je dan aan denken? En wat levert het op? Soms een financieel voordeel (en dat is weer goed voor die gewenste buffer!), soms rust in het hoofd en soms allebei!

 

Verzekeringen op orde

Een snel uitvoerbaar en direct bevredigend goed voornemen is om al je verzekeringen weer eens langs te gaan. Doe je dat deze maand nog, dan kun je ook de zorgverzekering daarin meepakken. Maar denk ook aan je autoverzekering, je doorlopende reisverzekering of je opstalverzekering. Aan de ene kant kun je sommige dekkingen verlagen en op die manier besparen (wellicht rijd je minder kilometers als gevolg van corona), aan de andere kant heb je misschien juist te weinig dekking (denk aan je opstalverzekering en waterschade). Kom je er niet uit, raadpleeg dan je financieel adviseur of verzekeraar. Lees hier meer.

Tip!
Niet-rokers betalen minder premie voor hun overlijdensrisicoverzekering dan rokers. Ben jij definitief gestopt met roken? Pas je overlijdensrisicoverzekering dan aan!

 

Hoe is het met huis en hypotheek?

Hoe staat je hypotheek ervoor? Heb je bijvoorbeeld nog een aflossingsvrije hypotheek of zit je nog vast aan een hoge rente en denk je aan oversluiten of rentemiddeling? Of wil je juist je overwaarde verzilveren en het geld als het ware uit de stenen halen? Voel je wel voor een grote aflossing, maar weet je niet zeker of je daar goed aan doet? Zet het in 2022 eens rustig op een rijtje en laat je zonodig adviseren.
Tip!
Vergeet de energiebesparende maatregelen niet. Stop je tienduizend euro in de aflossing van je hypotheek of leg je van dat geld zonnepanelen op je dak voor een lagere energierekening? De moeite waard om te vergelijken!

 

Studieschuld aflossen?

Is het verstandig om je studieschuld zo snel mogelijk af te lossen zodat je de huizenmarkt kunt bestormen? Dat ligt aan jouw persoonlijke plaatje! Een studieschuld heeft impact op het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Maar je hebt ook cash nodig voor kosten die je niet mee kunt financieren en bijvoorbeeld voor de inrichting.

 

Pensioen moet je doen!

Je hebt het je vast al vaker voorgenomen: hoe zit het nou met je pensioen en dat van je nabestaanden? Maar toch stop je elke keer met een onbevredigd gevoel dat Uniform Pensioenoverzicht in de ordner. Een goed startpunt is mijnpensioenoverzicht.nl. Neem je voor om daar in ieder geval een keer op in te loggen in januari. Je moet immers ergens beginnen. Veel mensen vinden het lastig om in te schatten hoeveel geld ze later nodig hebben. Hier zijn handige rekentools voor.

Tip!
Er valt wel degelijk wat te kiezen als het om je pensioen gaat. Zo kun je uitruilen tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen. Dat kan afhankelijk van je situatie de moeite waard zijn! Zorg in ieder geval dat je partner correct is aangemeld. Twijfel? Een telefoontje naar het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar is zo gepleegd.

year-g15a4d68bd_640 year-g15a4d68bd_640