Goed voorbereid op wintersport?

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur! Kiest uw klant dit seizoen voor de lange latten of staat hij liever op een snowboard? Alles is mogelijk. Maar hoe geniet uw klant optimaal van de wintersport? Wij geven tips om goed voorbereid op wintersport te gaan. Wij zetten deze tips ook voor u in een pdf, zodat u ze eenvoudig kunt delen met uw klanten.

 

Tip 1: Zorg voor een goede conditie

Wintersporten vraagt om een goede conditie. Sport uw klant niet regelmatig? Dan is het aan te raden om vooraf wat meer conditie te kweken: een aantal weken voor vertrek kan uw klant bijvoorbeeld gaan wandelen, joggen of fietsen. Of uw klant kan een skihal bezoeken zodat hij alvast kan oefenen.

 

Tip 2: Zorg dat de uitrusting in orde is

Het is een goed idee om ruim van tevoren te checken of de wintersportuitrusting nog in orde is. Zijn de boots nog in goede staat en is de kleding compleet? Uw klant kan ook alvast zijn ski’s of snowboard laten waxen en de bindingen laten afstellen door een expert.
Daarnaast is het een goed idee om de wintersportuitrusting te markeren. Zo voorkomt uw klant dat een medeskiër per ongeluk zijn spullen meeneemt. Met slotjes kan hij de wintersportspullen ook op slot zetten.

 

Tip 3: Zorg voor veiligheid en voorkom blessures

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Uw klant doet er daarom goed aan om passende bescherming te dragen om knie- of polsletsel te voorkomen. Gaat hij voor het eerst op wintersport of is hij er nog niet zo bedreven in? Les nemen is dan een goed idee. Een goed aangeleerde techniek is de beste voorzorgsmaatregel om blessures en valpartijen te voorkomen. Kinderen kunnen het beste een helm dragen, maar ook voor volwassenen is dit aan te raden.  Dit is in veel landen verplicht en vermindert bovendien de kans op hoofdletsel met 50%.

 

Tip 4: Bescherm jezelf goed tegen de zon

Ook al schijnt de zon niet, de UV-straling is er wel. UV-stralen in de bergen zijn erg sterk. Wij raden daarom aan om een goede zonnebril te dragen. Hiermee vermindert uw klant de lichtintensiteit en beschermt hij zijn netvlies tegen de gevaren van de zon. Uw klant kan zich beter ook goed insmeren met zonnebrandcrème, vooral in het gezicht.

 

Tip 5: Voorkom dat je uitgedroogd raakt

Als uw klant gaat skiën of snowboarden, vraagt dit enorm veel van het lichaam. Als hij zo ingespannen bezig is, kan het zomaar gebeuren dat hij uitdroogt. Voldoende water drinken is de oplossing.

 

Tip 6: Wees op de hoogte van de moeilijkheidsgraad van de pistes

Weten wat de betekenis is van de waarschuwingsborden en de moeilijkheidsgraad van de pistes is geen overbodige luxe. Zo weet uw klant altijd in wat voor gebied hij zich bevindt en of het er gevaarlijk is of niet. Houd daarbij ook rekening met anderen: beheerste snelheid, een geplande route en letten op skiërs die wat verder onderin skiën. De meeste ongelukken gebeuren namelijk als skiërs op elkaar botsen.

 

Tip 7: Buiten de piste skiën? Alleen met een gids!

Skiën buiten de piste is heel gevaarlijk. We raden aan om dit alleen te doen met een gids of skileraar die het gebied goed kent. Ook heeft uw klant hierbij een lawine-uitrusting nodig: lawinepiep, sneeuwschep en sneeuwsonde.

 

Tip 8: Weet wat te doen bij een ongeval

Bevindt uw klant zich helaas toch in een situatie waarbij er een ongeluk is gebeurd? Dan is het goed om te weten wat je moet doen: markeer de plaats van het ongeval door de eigen ski’s in een kruis voor (bergzijde) het slachtoffer in de sneeuw te steken. Bedek het slachtoffer meteen, zodat hij of zij het niet koud krijgt. Schakel medische hulp in en stel het slachtoffer gerust. Vertel ook dat er hulp onderweg is, zodat hij of zij niet in paniek raakt.

 

Tip 9: Ken de pisteregels

In 1967 zijn de pisteregels opgesteld door het FIS, de Internationale Ski Federatie. Deze zijn opgesteld voor de veiligheid van skiërs. Alle wintersporters dienen goed op de hoogte te zijn van deze veiligheidsregels.

 

Tip 10: Download wintersport apps

Welke liften en pistes zijn open? Wat is de sneeuwverwachting? Wat is de lengte van de skipistes? Wat is de gemiddelde snelheid van de laatste run? Al deze gegevens kan uw klant vinden in diverse wintersport apps.

 

Tip 11: Zorg voor wintersportdekking in je verzekering

Ook al is uw klant goed voorbereid, helaas kan het toch gebeuren dat er een (medisch) ongeluk gebeurt tijdens de wintersportvakantie. Zorgverzekeraars vergoeden niet altijd de kosten van het vervoer per “banaan” of helikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Met de dekkingen Medische kosten en Wintersport en Risicosporten op onze Doorlopende Reisverzekering is uw klant hiervoor wel verzekerd. 

wintersport wintersport